Start een KinderzwerfboekStation

Een KinderzwerfboekStation starten is eenvoudig en goedkoop. Zoek een geschikte locatie. Denk aan een openbaar gebouw of een andere plek waar de boeken droog staan. Er zijn KinderzwerfboekStations op scholen, bij kinderboerderijen, buurthuizen, aan de muur van een huis… Wat heel belangrijk is: kinderen moeten er welkom zijn en makkelijk bij de boeken kunnen. Ze hoeven niet te zoeken of ergens aan te bellen om bij het Station te komen.

Let op: het aanmelden van het Station is NIET hetzelfde als een account aanmaken. Als je jouw Station aanmeldt, heb je ook niet automatisch een account. Een account heb je nodig voor het volgen van de zwerftocht van de boeken. 

Om een Station te maken heb je een kast nodig, of een plank, een oude koffer of je gaat aan de slag met een hamer en spijkers… Wees creatief! Wil je zelf een mooi kastje bouwen voor jouw Station? Kijk hieronder bij de ‘handige bestanden’.

Stappen:

  1. Meld je Station aan bij Kinderzwerfboek. Wij sturen binnen 3 weken een informatiepakket met zwerfstickers, flyers, boekenleggers. En materiaal om je Station herkenbaar te maken. Verder sturen we je regelmatig een nieuwsbrief.
  2. Plak de zwerfstickers op de kinderboeken. Wil je de boeken op hun zwerftocht volgen? Maak zelf een account aan bij ‘Inloggen’.
  3. Vraag codes aan en schrijf deze in de boeken. Met dit account kun je de zwerfboeken op hun zwerftocht volgen. Je kunt hier overigens niet de gegevens van jouw Station wijzigen. Dat kun je doen via het menu ‘Wijzigen gegevens Station’.
  4. Ben je er helemaal klaar voor? Je boeken zijn gestickerd en staan in je Station? Dit is hét moment voor een officiële opening! Nodig kinderen uit de buurt uit. Stuur een persbericht naar de lokale krant en maak er een klein feestje van.

Wat maakt een Station een KinderzwerfboekStation:

We hebben bij Kinderzwerfboek een aantal voorwaarden opgesteld waaraan een Station moet voldoen. Dit om het voor de kinderen zo duidelijk en herkenbaar mogelijk te maken. Voldoet jouw Station hieraan (of gaat het eraan voldoen?)

  1. Jouw Station wordt herkenbaar gemaakt met de poster en/of stickers zodra het informatiepakket is aangekomen.
  2. Op alle kinderboeken zitten zwerfstickers. Alleen dan is een boek een zwerfboek. Zo kunnen de boeken niet doorverkocht worden, of thuis blijven liggen.
  3. Jouw Station heeft minstens één boekenplank met alleen kinderboeken. Kinderen hoeven dan niet tussen de volwassen boeken te zoeken.
  4. Jouw Station staat op een plaats waar veel kinderen komen. Dat kan ook op een school, een (dokters)praktijk of een wijkcentrum zijn. Het Station hoeft niet 24 uur per dag geopend te zijn. Als kinderen maar niet hoeven te zoeken of ergens aan te bellen om bij het Station te komen.

In verband met de verzendkosten worden de informatiepakketten, stickers en ander materiaal alleen naar Nederlandse adressen verstuurd. Je kunt jouw Station altijd aanmelden bij Kinderzwerfboek.

Aanmelden KinderzwerfboekStation

Handige bestanden

Hieronder vind je handige bestanden voor jouw Station. Klik op het plaatje dat je wilt gebruiken of printen, klik op de rechtermuisknop en kies ‘opslaan als’. Daarna staat het bestand op jouw computer en kun je het bewerken of uitprinten.

Posters voor je Station


Vlaggetjes in vier talen

Logo Kinderzwerfboek

Bouwtekening Station

Ook de minibieb heeft bouwtekeningen voor mooie boekenkastjes. Klik op de volgende link om deze gratis te bestellen: Bouwtekening Minibieb.

Persberichten

PubliciteitLaat weten dat er een KinderzwerfStation is geopend. Of dat je leuke activiteiten organiseert rondom jouw Station. Dat kun je op heel veel verschillende manieren doen: persberichten, posters of met een feestelijke opening.
Persbericht opening KinderzwerfboekStation
Nieuwsbrief