Veelgestelde vragen

Kunnen we je helpen? Je vindt hier alle antwoorden op veelgestelde vragen. Staat het antwoord op jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Wat is een zwerfboek?

Dit zijn boeken die zwerven van kind naar kind. Je vindt ze op school, in de wachtkamer, op de kinderboerderij, in de trein, in een KinderzwerfboekStation, of… Je herkent ze aan de zwerfsticker op de kaft. Als je het boek ergens vindt, mag je het mee naar huis nemen, als je ze daarna maar weer laat zwerven. Dan kan een ander kind het ook lezen. Je kunt de boeken volgen op hun zwerftocht door de zwerfcodes van de boeken in te voeren op deze site!

Waarom zijn de Zwerfstickers zo groot?

Dat is een bewuste keuze! Zo zijn de boeken voor kinderen en ouders goed zichtbaar en herkenbaar: dit zijn zwerfboeken en deze boeken mag je gewoon meenemen. Als je ze daarna weer laat zwerven.
Wat ook heel belangrijk is: de stickers zijn zo veel moeilijker van de boeken af te halen. Helaas proberen mensen de stickers eraf te halen en daarna de boeken door te verkopen.
Tip (als de sticker echt te groot is voor het boek): we hebben gezien dat sommige StationsChefs het logo eraf knippen en dat gebruiken. Of ze gebruiken het cirkeltje met de tekst: ‘Neem me mee…’. Nog een mogelijkheid: laat de sticker naar achteren doorlopen via de band.

Ik wil me niet registreren voor Kinderzwerfboek. Kan ik dan nog wel meedoen?

Natuurlijk kun je gewoon boeken halen, lezen en weer laten zwerven. Zonder aanmelden kun je je boeken niet aanmelden en volgen. De enige gegevens die nodig zijn voor het aanmelden zijn: naam, woonplaats, email en een zelfbedacht wachtwoord. Het leuke van een account (en je registreren) is dat je dan kunt zien waar de boeken zijn geweest. De eerste aanmelder krijgt mail als het boek gevonden is.

Wat moet ik doen als ik mijn wachtwoord ben vergeten?

Klik rechtsboven op inloggen en daarna rechts op ‘Wachtwoord vergeten’. Vul je e-mailadres in, klik op ‘Stuur nieuw wachtwoord’ en het wachtwoord wordt naar je toegestuurd.

Wat moet ik doen als ik een boek vind waar geen zwerfcode in staat?

Dan moet je net doen alsof dit boek van jou is geweest en je er een zwerfboek van maakt. Je logt in en daarna ga je naar ‘Nieuw Zwerfboek’. Hier meldt je je boek aan, je krijgt een code en deze schrijf je op de zwerfsticker in de binnenkant van het boek. Zie je ook geen sticker aan de binnenkant? Schrijf hier dan ‘Zwerfcode’ en daarachter de code.

Wat kosten de zwerfstickers?

Niets! De stickers zijn gratis. Wij stellen het wel erg op prijs als je ons steunt met een bijdrage voor de inpak- en verzendkosten, want Kinderzwerfboek is volledig afhankelijk van giften. Als je zwerfstickers wilt bestellen, klik hier.

Hoe kun je meedoen als school?

Iedere juf en meester weet als geen ander hoe belangrijk het is als kinderen ook in hun vrije tijd lezen. Kinderzwerfboek stimuleert kinderen om thuis te lezen door leuke boeken gratis ter beschikking te stellen. Ook scholen kunnen op een spannende manier een bijdrage leveren door bijvoorbeeld een KinderzwerfboekStation te beginnen. Dit kan een boekenplank of -kast zijn, een vogelhuisje of zelfs een telefooncel, binnen of buiten. Als er maar zwerfboeken in liggen die kinderen mee naar huis kunnen nemen. Je kunt bij ons een boekenpakket aanvragen, maar het is veel leuker om kinderen en ouders te betrekken bij dit project door inzamelingsacties te houden. Tips en trucs voor het starten van een station lees je hier.

Wat kost een KinderzwerfboekStation?

Niet veel! De kosten van een KinderzwerfboekStation zijn de kosten van een boekenplank, een boekenkast of iets anders waar je de zwerfboeken in of op kunt zetten en de kosten van het uitprinten van de digitale KinderzwerfboekStation poster. Lees hier alles over het starten van een KinderzwerfboekStation.

We zijn een KinderzwerfboekStation gestart. We hebben stickers, posters en ander materiaal ontvangen. Hoe komen we aan de zwerfcodes die we op de stickers moeten schrijven?

Om zwerfcodes te krijgen, moet je eerst inloggen op deze site. Dat doe je door rechts boven in op ‘inloggen’ te klikken. Daarna kies je voor het tabblad ‘Nieuw zwerfboek’ en de rest wijst zich vanzelf.

Moet er een uitleenadministratie van de zwerfboeken uit het KinderzwerfboekStation worden bijgehouden?

Nee hoor. Een KinderzwerfboekStation is geen bieb, waar je boeken leent en binnen drie weken terug moet brengen! Kinderen mogen boeken halen, lezen en terugbrengen. Maar ze mogen de boeken ook op een andere plek neerleggen, bijvoorbeeld in een Station in een andere stad. Of in de trein, of geven aan een vriendje, of… Het is juist leuk als het boek echt gaat zwerven, zodat de kinderen de boeken kunnen volgen. Misschien zwerft hun boek wel helemaal naar Groningen en daarna naar Scheveningen. Dat maakt Kinderzwerfboek juist zo leuk!

Eén van de boeken valt helemaal uitelkaar en ik haal deze uit mijn Station. Hoe kan ik het boek verwijderen uit de lijst?

Dat kan helaas niet.  De code en de titel van het boek kun je mailen naar info@kinderzwerfboek.nl. Dan halen wij het boek uit jouw lijst.

Kinderen nemen wel zwerfboeken uit het KinderzwerfboekStation mee, maar brengen die niet terug. Wat nu?

Tsja, als boeken gaan zwerven, kan het inderdaad gebeuren dat er ineens geen boeken meer in je station staan. In dat geval kan het een idee zijn om kinderen alleen zwerfboeken te laten ruilen. Je kunt ook contact opnemen met de plaatselijke Kringloopwinkel. Onze ervaring leert dat zij vaak graag kinderboeken doneren aan Kinderzwerfboek.

Moet ieder Zwerfboek een Zwerfcode hebben en op de site worden ingevoerd?

Nee hoor. Een boek kan ook zonder zwerfcode uit zwerven gestuurd worden. De zwerfcode is leuk als je de zwerftocht van het boek wil kunnen volgen, maar het is niet verplicht. Heb je geen tijd om boeken aan te melden, dan doet de volgende lezer dat misschien.

We hebben ons eerste zwerfboek mee naar huis genomen, maar we kunnen nergens zien waar het boek geweest is. Hoe kan dat?

Als er geen code in het boek staat betekent dat, dat dit boek nog niet geregistreerd is. Je kunt dan niet zien waar dit boek al geweest is. Je kunt het boek nu wel vanuit jou laten zwerven. Meld het boek aan op onze website en je krijgt een code. Vanaf dan kun je het boek volgen.

Ik heb gisteren zes boeken aangemeld en netjes een code gekregen. Maar nu kan ik mijn boeken niet meer zien in mijn aangemelde boekenlijst. Hoe kan dat nou? De code werkt wel als invoer bij gevonden boeken.

Het kan zijn dat er per ongeluk twee accounts zijn aangemaakt. Soms gebeurt dit bij het inloggen. Lukt het niet, stuur een mail naar info@kinderzwerfboek.nl en we kijken het voor je na!

Hoe zorg ik dat mijn Station meer bekendheid krijgt?

Klik hier voor tips en downloads om meer publiciteit te krijgen.

Hoe kom ik aan meer promotiemateriaal?

Je kunt materiaal downloaden van deze site. Zoek je iets wat niet in dit lijstje staat, stuur ons dan een mailtje of bel.

Wie is de Regio Ambassadeur in mijn regio en waar kan hij/zij mij mee helpen?

De contactgegevens van de Regio Ambassadeur kun je via de mail of telefoon bij ons opvragen. De Regio Ambassadeur denkt graag met je mee over het verzamelen van boeken, het zoeken naar publiciteit en eventueel contact met andere StationsChefs.

Hoe kan ik in contact komen met andere StationsChefs?

Op Facebook zijn verschillende regionale groepen. Misschien ook bij jou in de buurt. Je kunt ook op postcode zoeken op deze site en gewoon bellen. Af en toe boeken ruilen met een ander station zorgt weer voor vernieuwing van het boekenaanbod. En je kunt ideeën uitwisselen natuurlijk.

Ik heb een Minibieb en daar wil ik een KinderzwerfboekStation van maken

Dat kan heel goed. Maar hou je aan de volgende vier voorwaarden:
1. Je Minibieb wordt herkenbaar gemaakt met onze poster en/of stickers zodra je het informatiepakket hebt ontvangen.
2. Op alle kinderboeken zitten zwerfstickers. Zo kunnen boeken niet doorverkocht worden, of thuis blijven liggen.
3. Jouw Station heeft minstens één boekenplank met alleen kinderboeken. Kinderen hoeven dan niet tussen de volwassen boeken te zoeken.
4. Jouw Station staat op een plek waar veel kinderen komen. Ze hoeven niet te zoeken of ergens aan te bellen om bij het Station te komen.

Heb je een andere vraag en vind je het antwoord niet op deze site? Neem contact met ons op via de mail of telefoon.