Start een KinderzwerfboekStation

Help jullie kinderen door een KinderzwerfboekStation op te richten op school. Een KinderzwerfboekStation is een plank of een kastje met zwerfboeken. Kinderen kunnen een zwerfboek uitkiezen om thuis te lezen. Dé perfecte ruilplek voor gelezen kinderboeken. Zo stimuleert de school het vrijetijdslezen.

Om een Station te maken heb je een kast nodig, of een plank, een oude koffer of je gaat aan de slag met een hamer en spijkers… Wees creatief! Bekijk ook de bouwtekening bij ‘Handige bestanden’.

Stappen:

  1. Meld je Station aan bij Kinderzwerfboek. Wij sturen een informatiepakket met zwerfstickers, flyers, boekenleggers. En materiaal om je Station herkenbaar te maken. Verder sturen we je regelmatig een nieuwsbrief.
  2. Plak de zwerfstickers op de kinderboeken. Wil je de boeken op hun zwerftocht volgen? Maak zelf een account aan bij ‘Inloggen’. Vraag codes aan en schrijf deze in de boeken. Met dit account kun je de zwerfboeken op hun zwerftocht volgen. Je kunt hier overigens niet de gegevens van jouw Station wijzigen. Dat kun je doen via het menu ‘Wijzigen gegevens Station’.
  3. Ben je er helemaal klaar voor? Je boeken zijn gestickerd en staan in je Station? Dit is hét moment voor een officiële en feestelijke opening. Dat kan heel veel publiciteit opleveren. En publiciteit zorgt ervoor dat er kinderen en ouders naar jouw Station komen, boeken lenen, brengen en dat het een succes wordt. Roep hierbij de hulp in van onze Ambassadeur Igor Krulsnor!
  4. Kijk vooral en regelmatig bij Voor Stations. Hier staat een schat aan informatie: zwerfstickers bestellen, wijzigingen doorgeven, welke boeken zijn geschikt voor een Station enz. enz.

Wat maakt een Station een KinderzwerfboekStation:

We hebben bij Kinderzwerfboek een aantal richtlijnen opgesteld waaraan een Station moet voldoen. Dit om het voor de kinderen zo herkenbaar mogelijk te maken. Voldoet jouw Station hieraan (of gaat het eraan voldoen?)

  1. Jouw Station wordt herkenbaar gemaakt met de poster en/of stickers zodra het informatiepakket is aangekomen.
  2. Op alle kinderboeken zitten zwerfstickers. Alleen dan is een boek een zwerfboek. Zo kunnen de boeken niet doorverkocht worden, of thuis blijven liggen.
  3. Jouw Station heeft minstens één boekenplank met alleen kinderboeken. Kinderen hoeven dan niet tussen de volwassen boeken te zoeken.
  4. Jouw Station staat op een plaats waar veel kinderen komen. Zij hoeven niet te zoeken of ergens aan te bellen om bij het Station te komen.

Je kunt je altijd aanmelden bij Kinderzwerfboek. In verband met de verzendkosten worden de informatiepakketten, stickers en ander materiaal alleen naar Nederlandse adressen verstuurd.

Aanmelden KinderzwerfboekStation

Handige bestanden

Bouwtekening

Dit is een bouwtekening voor een boekentempel. Ook de minibieb heeft bouwtekeningen voor mooie boekenkastjes. Klik op de volgende link om deze gratis te bestellen: Bouwtekening Minibieb.

Uitleg bij je Station

Als je merkt dat kinderen en ouders niet goed weten wat ze met de boeken in jouw Station ‘aanmoeten’, hebben we deze handige uitleg/instructie gemaakt.  Of wil je je Station versieren met feestelijke instructie vlaggetjes in meerdere talen?

Extra poster of logo

Kun je niet wachten op het informatiepakket? Je kunt ook zelf de poster of het Logo Kinderzwerfboek uitprinten.

Persbericht

Wist je dat lokale kranten het leuk vinden om berichten over de opening van jouw KinderzwerfboekStation te plaatsen? Misschien kun je iets met het volgende (voorbeeld)persbericht: Persbericht Opening KinderzwerfboekStation