Welke boeken zijn geschikt als zwerfboek?

Vaak brengen mensen hun gelezen kinderboeken naar jouw Station. Dat is super! Om het lezen voor kinderen zo leuk en aantrekkelijk mogelijk te maken, mag je best een beetje kritisch zijn.

Kinderzwerfboek vindt het belangrijk om gelezen boeken te laten zwerven. Die boeken moeten er wel verzorgd, netjes en aantrekkelijk uitzien. Het liefst zien we boeken van ná het jaar 2000 in de Stations. Maar tijdloze (oudere) boeken zijn natuurlijk ook leuk! Toch blijft het lastig. Want wat volwassenen leuk vinden, vinden kinderen soms ouderwets en saai. En als boeken verscheurd en kapot zijn, willen kinderen die boeken óók niet meer lezen. Hoe mooi het verhaal ook is.

Daarom een paar richtlijnen:

  • De boeken zien er verzorgd en aantrekkelijk uit. Ze zijn niet kapot of vergeeld en er is niet in getekend.
  • De boeken zijn van ná het jaar 2005. Dan weet je zeker dat de boeken aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen van nu. Om maar iets simpels te noemen: de telefoon zat ooit vast aan een draad en je kon er alleen mee bellen. Groot verschil met nu.
  • Als boeken tijdloos zijn, blijven ze ook echt leuk. Maar dan graag de nieuwste uitgaven van Jip en Janneke of de Kameleon.