In beeld

Speciale aandacht voor onderzoek, bijzondere acties of mensen achter Kinderzwerfboek. Regio Ambassadeurs, StationsChefs, schrijvers en boeken.

Boeken naar aandachtswijken

Niet ieder kind heeft thuis boeken om te lezen. Vaak wonen deze kinderen in aandachtswijken. Met steun van het ministerie SZW worden boeken gestuurd naar KinderzwerfboekStations in die wijken. Daar waar boeken zo hard nodig zijn!

Verschillende culturen maken verschillende Leesculturen

Bij Kinderzwerfboek kampen wij met een belangrijke vraag: Hoe maak je lezen leuk en laagdrempelig voor elk kind? Waarbij de nadruk ligt op élk kind, ongeacht leeftijd, nationaliteit, cultuur en persoonlijke omstandigheden. Om meer te leren over lezen in andere culturen, ging Kinderzwerfboek in gesprek met Hasbia Ouali.

10 rechten van de lezer

Kinderen haken meteen af als een boek hen niet boeit. Investeren in leesplezier is daarom veel belangrijker dan verplicht lezen. Pennac (Franse schrijver en docent) heeft het over de 10 rechten van de lezer.

SuperZwerver

Uitgeverij Zwijsen heeft Daniëlle Schothorst gevraagd een Toneelleesboek te schrijven over kinderzwerfboeken. Het is een geweldig verhaal geworden! Het boek heet SuperZwerver en is geschikt voor kinderen uit groep 5 en 6.

Heel veel succes Nicole!

Dit kunnen we niet zomaar voorbij laten gaan. Nicole Boterkooper gaat ons verlaten. Ze is het gezicht achter de infomail en Chef van de StationsChefs. Vanaf het allereerste begin werkt ze bij Kinderzwerfboek. Gelukkig blijft ze als vrijwilligster en als StationsChef. Heel veel succes Nicole!

Zo maak je van voorlezen een succes!

“Maar eerst ving ik een monster” van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer is het Prentenboek van het Jaar. Ademloos kunnen peuters en kleuters naar je luisteren. Hoe maak je van voorlezen een succes?

Grote woordenschat; betere toekomst?

De grootte van de woordenschat is een doorslaggevende factor voor schoolprestaties, loopbaan en toekomstperspectief. Lezen speelt een essentiële rol bij het vergroten van de woordenschat.

De Bieb is een schatkamer

Bibliotheken zijn schatkamers vol mooie verhalen waarin kinderen kunnen verdwalen en nieuwe werelden kunnen ontdekken.

Boeken in huis

Als er boeken in huis zijn, gaan kinderen gemiddeld drie jaar langer naar school dan leeftijdsgenoten die thuis geen boeken hebben. De langere scholing is de sleutel voor goede banen.

Zomerdip

Heb je wel eens gehoord van de zomerdip? Daar hebben kinderen wel eens last van als ze niet lezen tijdens de vakantie. Soms vallen ze 1 of 2 AVI-niveaus terug na de zomervakantie. Zonde, maar het hóeft niet!

Als papa’s voorlezen

Amerikaanse onderzoekers van de universiteit Harvard hebben ontdekt dat mannen anders voorlezen dan vrouwen. Zij verzinnen er van alles bij. Vrouwen houden zich meer aan de tekst.

Hans Hagen

Hans Hagen heeft meer dan 58 boeken geschreven, waaronder Jubelientje. Samen met zijn vrouw Monique was hij van 2017 tot 2019 KinderboekenAmbassadeux. En ze zijn Ambassadeur voor één dag voor Kinderzwerfboek geweest.

SSSTTT wij lezen 15 minuten

De leesprestaties van kinderen gaan enorm vooruit als ze 15 minuten per dag lezen. Het telt ook mee als je 15 minuten voorleest aan een kind. En wat zijn nou 15 minuten?

In liefdevolle herinnering

Vandaag, 27 maart 2021, hangen wij de vlag halfstok bij Kinderzwerfboek. Joop van Amelsfoort is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij was vrijwilliger van het eerste uur.