Nationale Voorleesdagen

Op 24 januari starten De Nationale Voorleesdagen 2023 met Het Nationale Voorleesontbijt. Basisscholen, bibliotheken, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven doen allemaal mee. Talloze bekende én onbekende Nederlanders lezen voor aan peuters en kleuters om zo het voorlezen, aan kinderen die zelf nog niet kunnen lezen, te stimuleren. De Voorleesdagen zijn van 24 januari tot en met 5 februari. 

Voorlezen is een feest! Of je nu voor het slapen gaat een mooi verhaal voorleest in bed of overdag samen een prentenboek bekijkt, er worden herinneringen voor het leven gemaakt. Daarnaast heeft voorlezen een positief effect op woordenschat, spelling en tekstbegrip.

StationsChef leest voor!

Bij veel KinderzwerfboekStations wordt een voorleesmoment georganiseerd. Vraag het na bij het Station in jouw buurt.

Voor StationsChefs

Download hier de Aankondigingsposter Nationale voorleesdagen en een Persbericht Nationale Voorleesdagen om jouw voorleesactiviteit bekendheid te geven.

Op 4 oktober vieren wij Nationale Kinderzwerfboekdag! Dé dag om jouw station in het zonnetje te zetten, aan het begin van de Kinderboekenweek!
Wat wij precies gaan doen op deze dag laten we je weten! Houd de site in de gaten!

Minister Wiersma opent het 5000e KinderzwerfboekStation!

We hielden de teller al een tijdje scherp in de gaten. Maar op 19 december is het dan toch zover: 5000 KinderzwerfboekStations in heel Nederland. Minister Dennis Wiersma voor primair en voortgezet onderwijs zal het Station zal openen op OBS de Klimroos in Utrecht.

Lezen en schrijven is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. In Nederland wonen zo’n 250.000 kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar die thuis weinig leesboeken hebben. Dankzij de 5000 Stations kunnen ze makkelijk en laagdrempelig leuke boeken uitzoeken en meenemen naar huis. De Stations zijn te vinden bij o.a. scholen, buurthuizen, kinderboerderijen en speeltuinen. Wekelijks bezoeken meer dan 30.000 kinderen een Station.

Leesbevordering en leesplezier vindt minister Wiersma belangrijk. Lezen is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen. Als kinderen thuis lezen, gaan ze gemiddeld drie jaar langer naar school dan leeftijdsgenoten uit gezinnen zonder boeken. Boeken stimuleren tot doorleren, ongeacht sociaal milieu of cultuur. Hierdoor hebben kinderen later meer kans op een goede toekomst. Door de 5000 KinderzwerfboekStations kunnen kinderen heel makkelijk leuke kinderboeken uitzoeken, meenemen naar huis en daar genieten van een goed boek. Daarna kan het boek verder zwerven naar een ander kind.

Neem me mee, lees me en laat me weer zwerven…

Voor Kinderzwerfboek is het een hele eer dat de minister het 5000ste Station opent in Utrecht. Het is ook een mijlpaal: in 12,5 jaar tijd zijn er 5000 Stations opgericht. 5000 enthousiaste StationsChefs, en meer dan 30.000 kinderen die iedere week even een boek komen uitzoeken. Het zijn hele aantallen!

Anne Frank

Bijzonder nieuws: op zaterdag 4 mei, de Nationale Dodenherdenking, zullen bij vijf verschillende Anne Frank-standbeelden boeken gaan zwerven. Van Klein tot Groots: Anne Frank is een prentenboek over Anne en haar dagboek.  

Vijf Regio-Ambassadeurs van Kinderzwerfboek zijn gevraagd om de boeken te laten zwerven bij de standbeelden. Zo kunnen kinderen (en volwassenen) over heel Nederland kunnen over haar leven lezen.

Op 4 mei vind je de boeken bij deze standbeelden:
– Amsterdam, Merwedeplantsoen.
– Amsterdam, Westermarkt.
– Utrecht, Janskerkhof.
– Asten, Deken van Pelthof.
– Purmerend, Anne Franklaan / Hannie Schaftstraat.

In het prentenboek Anne Frank wordt haar schrijnende levensverhaal duidelijk en eerlijk verteld. De prachtige illustraties zijn stuk voor stuk kunstwerken: alles is in zwart-wit weergegeven, op het dagboek na (wanneer dat in beeld komt).

Voor Nederland is dit verhaal natuurlijk van ongelofelijke waarde. Op 4 en 5 mei, maar ook de rest van het jaar. Voor kinderen vanaf 6 jaar, en volwassenen tot 100 jaar. Met achterin foto’s en extra informatie over Anne’s leven.

Boeken zwerven op Nationale Molendag

Waar laat je Kinderzwerfboeken zwerven tijdens Nationale Molendag? Nou, daar zijn heel veel bijzondere plaatsen voor… Honderden molens openen gratis hun deuren en draaien hun wieken op 14 en 15 mei. En wie weet vind jij dáár een boeken over molens.

Onze KindAmbassadeurs hebben een bijzondere actie bedacht op Nationale Molendag. Zij bezoeken een paar van de honderden molens die die dag geopend zijn. Ze nemen een boek over molens mee en laten het natuurlijk zwerven.

Door het hele land zijn leuke activiteiten bij de molens, dus kijk snel wat er te beleven is bij jou in de buurt. Dit jaar bestaat het Gilde van Vrijwillige Molenaars 50 jaar en daarom is 2022 het Jaar van de Molenaar. Extra bijzonder dus om een molenaar te bezoeken. Ga jij op bezoek bij een molen?

Poëzieweek

Het grootste poëziefeest van de Lage Landen wordt in 2023 voor de elfde keer gevierd! Van Alkmaar tot Zottegem, van peuterklas tot leesgroep, iedereen doet mee! In het hele land organiseren poëzieliefhebbers leuke activiteiten. Het thema is vriendschap.

De geschiedenis van de poëzie begon nog voor mensen konden lezen en schrijven. Vaak werden gedichten gebruikt om verhalen beter te onthouden. De vroegste poëzie werd voorgedragen of gezongen. In de Middeleeuwen gebeurde dit door troubadours. Complete verhalen werden op rijm gezet.

Nu kunnen we poëzie lezen in de mooiste bundels. Gedichten zijn er voor kinderen en volwassenen en laten je de wereld op een andere manier bekijken. Soms zelfs totaal anders dan boeken. Misschien staat er wel een leuk boek met poëzie in een KinderzwerfboekStation bij jou in de buurt!

Kijk voor hier meer informatie.

 

Geef een boek cadeau

10 februari 2023 – Samen met Geef een boek cadeau zorgen we ervoor dat álle kinderen opgroeien tussen de boeken. Voor maar €2,99 is het boek Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon te koop in de boekhandel, om cadeau te geven aan jezelf of een ander. 

Door de nadruk te leggen op ‘geven’, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken – ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet per se vader, moeder, opa of oma te zijn: ook gemeente, school of kinderdagverblijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen.

Of leg het boek in het dichtstbijzijnde KinderzwerfboekStation. Dan kunnen álle kinderen uit de buurt van Dolfje Weerwolfje genieten!

Eén van de grootste kinderboekenhelden van Nederland – Dolfje Weerwolfje – speelt de hoofdrol in de campagne Geef een boek cadeau 2023. Dit is het eerste boek uit de inmiddels 24-delige serie Dolfje Weerwolfje van Paul van Loon. De start van Geef een boek cadeau is tevens het startschot voor de Dolfje Weerwolfje Week, waarmee we in het onderwijs, bibliotheken en boekhandels de avonturen van Nederlands leukste weerwolf zullen vieren.

Als partner van Geef een boek cadeau, roepen wij ook dit jaar iedereen op om ervoor te zorgen dat ieder kind in Nederland en Vlaanderen in februari Dolfje Weerwolfje cadeau krijgt. Zodat hij of zij zelf, óf samen met de hele klas kan gaan lezen.

NL Doet 2023

Door het hele land steken vrijwilligers de handen uit de mouwen. Van Koning tot Burgermeester, iedereen doet mee. Ook voor Kinderzwerfboek zijn er activiteiten gepland. Ook worden er door het hele land kastjes gebouwd of boeken gestickerd. Wil je meehelpen op 10 en 11 maart? Kijk even bij een KinderzwerfboekStation bij jou in de buurt hoe je mee kunt doen.

In een aantal gezinnen worden heel veel vliegen in één klap geslagen. Het zonnetje schijnt en het huis krijgt de grote schoonmaak. Boekenkasten worden opgeruimd. Er wordt plaats gemaakt voor het gratis boek van de Boekenweek. En daarom worden de kinderboeken uit zwerven gestuurd.

Kortom: een kleine greep, maar wat wordt er hard gewerkt en wat een succes!

André Kuipers lanceert Zomerlezen!

Het is een jaarlijks terugkerend onderwerp: de zomerdip, of ook wel het zomerverval genoemd. Veel kinderen die gedurende de zomervakantie niet of nauwelijks lezen, vallen 1 à 2 AVI-niveaus terug in hun leesontwikkeling. Gelukkig kan dit eenvoudig worden tegengegaan door het lezen te blijven oefenen.

 

Om het lezen in de zomer te stimuleren presenteert astronaut André Kuipers op 28 juni zijn nieuwe kinderboek Missie Onmogelijk in samenwerking met Kinderzwerfboek, een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp. André Kuipers geeft tijdens deze spectaculaire lancering in NEMO Science Museum de KindAmbassadeurs van Kinderzwerfboek  een mooi cadeau. Het spannende ruimteavontuur krijgt een zwerfsticker en zal via de KindAmbassadeurs deze zomer door het hele land gaan zwerven. Zo worden nog meer kinderen gestimuleerd om de hele zomer door te lezen.

 

 

Dag van de Minibieb

Wie zijn de bezoekers en wie beheren de Minibiebs? Op 10 juni kun je met elkaar kennismaken. Minibiebs door heel Nederland organiseren kleine activiteiten bij hun Minibieb.

Soms wordt er voorgelezen, zijn er extra boeken te ruilen en soms staat er koffie/thee met iets lekkers voor je klaar. De activiteiten worden door de beheerders zelf bedacht en uitgevoerd. Doe mee! Meld je KinderzwerfboekStation aan bij www.dagvandeminibieb.nl. Of verwen de StationsChef en neem je mooiste boeken mee om te laten zwerven!