StationsChefs en KidsCrew

Als StationsChef ben je de beheerder van een KinderzwerfboekStation en je bent de contactpersoon voor Kinderzwerfboek. Wij houden je op de hoogte van acties en nieuwtjes want je krijgt regelmatig een nieuwsbrief. Kinderzwerfboek probeert jou op allerlei manieren te helpen en geeft heel veel tips!

  • Als StationsChef hou je jouw Station netjes en je zorgt dat er voldoende zwerfstickers en flyers zijn.
  • Je zorgt ervoor dat iedereen in jouw omgeving jouw Station kent door bijvoorbeeld posters op te hangen, een Facebookpagina voor jouw Station te starten en daarop berichten te plaatsen.
  • Je zorgt ervoor dat er genoeg boeken voor alle leeftijden in jouw Station liggen.
  • Je bedenkt acties om gelezen boeken in te zamelen.

KidsCrew

Een KinderzwerfboekStation wordt alleen maar leuker als kinderen willen helpen! Je kunt denken aan drie ‘vacatures’: Voorlichter, Beheerder en Organisator. Je kunt vacatures plaatsen en kinderen laten ‘solliciteren’. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon kinderen vragen. Help de kinderen bij hun functie en spreek vaste momenten af wanneer wat gedaan wordt. Om het heel officieel te maken, kunnen jullie zelfs vergaderen…

De voorlichter

Houd je ervan om mensen wat te vertellen? Ben je nieuwsgierig? Als Voorlichter vertel je wat Kinderzwerfboek doet. Je schrijft bijvoorbeeld een bericht  voor de nieuwsbrief en  een stukje voor op de website. Maak leuke foto’s van de zwerfboeken en gebruik deze om het KinderzwerfboekStation nog meer bekendheid te geven. Of maak posters voor bijvoorbeeld de supermarkt of de boekwinkel.

Beheerder

Je bent goed in dingetjes regelen en werkt graag netjes. Je houdt van boeken. Jij houdt het KinderzwerfboekStation netjes, je ordent de boeken. Je zorgt ervoor dat er altijd voldoende boeken, flyers en zwerfstickers zijn. Wanneer er wat op is, kom jij in actie. Samen met de Kinderzwerfboek organisator bedenk jij een actie om boeken in te zamelen. De stickers en flyers bestel je zelfstandig bij Kinderzwerfboek. Het KinderzwerfboekStation ziet er goed en herkenbaar uit, dankzij jou!

Organisator

Jou hebben we nodig voor het organiseren van acties, bijvoorbeeld voor het inzamelen van nieuwe boeken. Je bedenkt ook andere acties die je met je team of andere kinderen kunt doen. Misschien organiseer je een bezoek aan de burgemeester of trek je de wijk in om Kinderzwerfboeken te verspreiden. Je bent in ieder geval creatief en enthousiast!

Margreet Moolenijzer, leerkracht en StationsChef van
Basisschool Samenspel Amsterdam Bijlmer:
“Kinderzwerfboeken zijn een hele mooie aanvulling op het leesonderwijs.
Kinderen kunnen thuis niet alleen oefenen,
maar ook genieten van wat ze op school geleerd hebben.”