Boeken inzamelen

Boeken moeten gelezen worden en zwerfboeken moeten zwerven. Als het goed is, krijg je ‘vanzelf’ nieuwe boeken in jouw KinderzwerfboekStation. Vaak brengen mensen hun oude boeken. Kinderzwerfboek wil het lezen voor kinderen zo leuk en aantrekkelijk mogelijk maken. We vinden het belangrijk om gelezen boeken te laten zwerven. Die boeken moeten er wel verzorgd, netjes en aantrekkelijk uitzien. Het liefst zien we boeken van ná het jaar 2000 in de Stations. Tijdloze (oudere) boeken zijn natuurlijk ook leuk!

Zwerfboeken zwerven door heel Nederland. Dat betekent dat boeken uit het ene KinderzwerfboekStation gehaald worden en in een ander Station teruggelegd kunnen worden. Dat kan betekenen dat er ‘ineens’ geen zwerfboeken in je station zijn. Wat nu?

Om je KinderzwerfboekStation te blijven bevoorraden met kinderboeken, hebben we de volgende tips:
Moedig mensen uit je netwerk aan om gelezen kinderboeken naar je Station te brengen. Want je Station is dé plek om boeken in te zamelen. Social Media kan daarbij een goed hulpmiddel zijn. Collega’s, vrienden en familie helpen graag!

  • Organiseer een actie om boeken in te zamelen in de stad of op je werk. Download deze affiche en poster van Kinderzwerfboek.
  • Organiseer een wedstrijdje boekentorens bouwen. Vraag alle kinderen om boeken mee te nemen en ga aan de slag. Een basisschool uit Rotterdam kwam op dit idee en zamelde 3000 boeken in!
  • Vraag om alle overgebleven boeken van de rommelmarkt. Eén van onze ambassadeurs ontving hiermee bijna 600 boeken.
  • Benader een boekwinkel / bibliotheek / kringloopwinkel en vraag of ze boeken over hebben.
  • Plaats een oproep in de krant, nieuwsbrief en social media.
  • Ga langs de deuren in de buurt, bijvoorbeeld met een bolderkar.

Kijk bij de downloads. Daar staan handige bestanden die je kunt gebruiken om boeken in te zamelen!